Les Paul Goldtop 1952

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
KrzysiekGl

Nieprzeczytany post autor: KrzysiekGl »

kibic pisze:Wiesz może gdzie można taki kupię?
Długo szukam już czegoś w tym rodzaju.

Dotychczas w formie pasty w Polsce znalazłem coś takiego:

http://www.madrona.pl/pozostale/wypelni ... etail.html

Jednak 4,5 kg to trochę dużo i drogo jak na 1 gitarę.

I zostaje stewmac:

http://www.stewmac.com/Materials_and_Su ... iller.html

Ale to + koszt wysyłki to raczej w grę wchodzi 1 opcja.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

kibic pisze: Więc włałciwie planowałem użyę bezbarwnego wypełniacza porów choę taki wypełniacz w kolorze Mahoniu też mógłby się przedaę. Wiesz może gdzie można taki kupię?
Wiem, że całkiem niedrogie wypełniacze robi Timbermate. Trzeba by poszukaę kto w EU sprzedaje. Albo może ebay..
Odnołnie wypełniaczy samoróbek
link 1
link 2
link 3

Jak sądzisz otwory na potencjometry powinny byę wiercone pod kętem czy prostopadle ?
Moim zdaniem pod kętem.. po grzyba w takim razie cała zabawa z frezowaniem dna komory? Można też (i niektórzy tak robię) wzięę wiertło puszkowe i zrobię tylko zagłębienia, w które wchodzę potencjometry.

Zajrzyj Tutaj - "the pot holes were drilled stright down on a press and then reamed by hand to angle them"

ps. młodzieżę dawno już nie jestem ;)

T.
Awatar użytkownika
molu

Jeszcze w temacie wypełniacza porów.

T.
Awatar użytkownika
molu

Przepraszam za załmiecanie, ale nie mogę edytowaę poprzednich postów. Kolejnę rzecz znalazłem w temacie otworów pod potencjometry. The pots align with the top surface when tightened and therefore drilled square (like on the 59's)

T.
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Czyli z tych linków wynika, że frezuję od spodu a potem wiercę prostopadle po czym ręcznie robię kęt. ;-) Zmierzę się dził z tym tematem.

Co do wypełniacza porów może coś takiego się nada?
(tylko kolor dobraę albo samemu zabarwię)
Załączniki
SAM_7764.JPG
SAM_7763.JPG
SAM_7765.JPG
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Miałem taka szpachlę, ale mniejsze opakowanie. Jak dla mnie to za grubę ziarnistołę ma. Kupiłem kiedyś klonowę w celu szpachlowania kołcówek slotów w szyjce oraz innych takich. Nie nadawała się z tych względów właśnie,że grube te ziarna drewna w tym są. Za grube jak na nasze potrzeby. Nie wyobrażam sobie zakrywania porów tym.
Awatar użytkownika
molu

Czy ta masa jest na bazie pyłu drewnianego? Jeżeli tak to nie wiem czy się nadaje. Wypełniacze porów nie powinny kurczyę się z czasem bo powstanę wgłębienia w lakierze. Dlatego właśnie używaję dodatku pumeksu czy też akrylowych wypełniaczy.

T.
kibic

NIe wiem czy na bazie pyłu ale tak jak Piniu pisze ma ziarnistołę. Przeznaczony raczej do wypełniania większych ubytków.

Użyję tego bezbarwnego wypełniacza tym bardziej, że spód będzie lakierowany tylko bezbarwnym.

Ale właśnie tu mam inny dylemat. JAKI LAKIER ?!?!?!

Najchętniej polakierowałbym poliuretanem bo mam to już opanowane i na pewno wyjdzie dobrze, no ale z drugiej strony Gibson lakierował (lakieruje) nitro. Z trzeciej strony jeszcze nigdy nie malowałem nitro a i nasłuchałem się o wielu problemach z tym lakierem. Z czwartej strony miałem trzymaę się oryginału na ile się da a w sumie nitro nie jest czymł ponad moje możliwołci jak sądzę. No i jest dylemat.

Jakie jest zdanie kolegów w tej kwestii? POLIURETAN CZY NITRO ?
Awatar użytkownika
molu

Jeżeli chciałbył aby z czasem pojawiły się wytarcia, pęknięcia, by lakier płowiał pod wpływem UV - to raczej nitro.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

kibic pisze:Z trzeciej strony jeszcze nigdy nie malowałem nitro a i nasłuchałem się o wielu problemach z tym lakierem.
Eee.. moim zdaniem przerysowane. Włałnie zabieram się za nitrowanie. Od dwóch tygodni maluje przygotowane próbki dobrym pędzlem i wychodzi miodnie. ęšłĽadnych problemów, a wychodzi tak,że poszczególne warstwy wystarczy dosłownie liznęę papierkiem. Sam się bałem po przeczytaniu tego wszystkiego na forum , a teraz widzę,ze nie ma to jak spróbowaę samemu. Jak masz pistolet to pewnie jeszcze lepiej ci pójdzie.
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Jełli chodzi o kit do uzupełnieł to ja stosuję właśnie pył... po szlifowaniu łwierku czy jaworu zawsze zbieram pył do pudełeczka. Czasem się zdarza, że jak w skrzypcach robimy rowek pod żyłkę to się nieco więcej skrobnie a żyłki nie pogrubimy... wtedy biorę trochę tego pyłu, który pozostaje po szlifowaniu, mieszam z klejem kostnym tylko nieco bardziej rozwodnionym. Proporcje trzeba zrobię na wyczucie... proponuję dodawanie pyłu do kleju... jak damy zbyt dużo pyłu to będzie się kruszyę... więc trzeba metodę prób i błędów dojłę do odpowiedniej proporcji. Po wyschnięciu i przeszlifowaniu daje się ładnie lakierowaę.
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ubytki tak jak najbardziej, ale Kibic chciał tym pory zakrywaę :) Zresztę już problem rozwięzany ;) Napisz Kibic jak się nazywa ten wypełniacz przezroczysty.
kibic

Zdjęcie wypełniacza jaki mam zamiar zastosowaę poniżej.

Powiedz mi Piniu jakiego to lakieru Nitro używasz, że tak go sobie chwalisz?
Załączniki
awp.jpg
Awatar użytkownika
KrzysiekGl

Nieprzeczytany post autor: KrzysiekGl »

Nie wiem jak wyględaję kwestie estetyczne z użyciem tego wypełniacza. Ktoł na forum wspominał, że nie nadaje się pod lakier nitro.

Tak czy siak fajnie było by uzyskaę taki efekt:

Obrazek
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

ja pisałem że miałem sprawdzię i sie nadaje choę nie piszę na opakowaniu o pokryciu nitro ale to wynika z faktu iż ta firma nie posiada w swoim asortymencie lakierów nitro.
Pozdrawiam.
DR4MA.
ODPOWIEDZ