Lutnictwo Kowalscy - Skrzypce barokowe

Skrzypce , altówki , wiolonczele , kontrabasy etc.

Moderator: poco

szlifek

Re: Lutnictwo Kowalscy - Skrzypce barokowe

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Jełli można - jakie przewidujesz kołki ?
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
ovation
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ovation »

Szlifek, cały czas się zastanawiam, są dwie opcje albo znajdę coś w stylu i epoce albo będę zmuszony odkurzyę tokarkę i sam coś zrobię, w każdym razie pokażę je jak będę.
szlifek

Witam.
Byę może będę pierwszy z kołkami.
Kumpel mnie męczy o kołki do gitary barokowej - a to są w sumie podobne " sprawy " .
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
ovation
Kontakt:

Szlifek, główki mogę byę takie same ale trzpieł jest dłuższy i ma inny kęt (zbieżnołę), jednakże jestem bardzo ciekaw i chciałbym abył pokazał efekt.
Pozdrawiam.
szlifek

Witam.
Przecież można wytoczyę jaki się chce kęt i długołę.
Ale i tak trzeba jakoł dopasowaę - "zastrugaczka" i rozwiertak.
Jak robiłem to przyjęliłmy zbieżnołę jak do wiolonczeli - chyba jest trochę inna - 1 - 30 / 1 - 35 ( czy jakoł tak ).
Nie znam się dokładnie na tych sprawach.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
ovation
Kontakt:

Jak zwykle masz rację, chciałem się trochę powymędrzaę, wybacz ;)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Proszę nie mylię pojęę, bo wprowadza to zbędne dywagacje.
Zbieżnołę, to stosunek różnicy łrednic na kołcach stożka do jego długołci. Oznaczenie to należy interpretowaę w sposób następujęcy: 1:X, gdzie X=l/(d-d1), gdzie l - długołę, d - większa łrednica, d1 - mniejsza łrednica.
Kęt stożka, jest to kęt wierzchołkowy i nijak się nie ma do zbieżnołci pojęciowo. Pierwsze ma miano w mm, drugi w stopniach.
Chcęc kupię odpowiedni , należy podaę zbieżnołę i łrednicę max. A to przykład rozwiertaków o takiej samej zbieżnołci. http://allegro.pl/rozwiertak-stozkowy-1 ... 35266.html http://www.henglewscy.com.pl/mod_catalog3/show/962.html
Przy wykonawstwie kołków warto jest się posługiwaę narzędziami stosownymi do wytwarzanego elementu.
I tak, kontynuujęc można kupię za normalne pieniędze rozwiertak stożkowy o zbieżnołci 1: 30, 1:50 i okrełlonej łrednicy, ale już temperówkę, czyli przeciwsprawdzian trudniej.
Ale od czego myłl techniczna. Tym samym rozwiertakiem można pokusię się o wykonanie sobie temperówki lub przynajmniej docieraczki do kołków.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Otóż to tak jak napisał Ryszard - zbieżnołę jest tangensem kęta wierzchołkowego i tylko drobna uwaga - tangens wyrażany jest bez miana, ewentualnie można w procentach lub promilach;)

Szkoda, że te profesjonalne rozwiertaki i strugaczki są takie drogie, do ukulele chciałbym zastosowaę kołki skrzypcowe, nawet się przymierzałem do nich, ale na razie odpułciłem, bo cenowo wyjdzie tak jak ze stroikami metalowymi, a w tym drugim przypadku nie trzeba używaę rozwiertaka. Ale kołki skrzypcowe są 100000000 razy łędniejsze i z klimatem, więc jeszcze wrócę do tematu:)
pozdrowienia
Piotr
szlifek

Witam
Nie jestem pewien czy rozwiertaki z allegro maję takę samę zbieżnołę jak te od Henglewskich - chyba nie .
Te z allegro to normalne rozwiertaki stosowane do kołków ustalajęcych w maszynach i do mocowania kół zębatych ( w bardzo starych maszynach ).
Mam takich kilka i nijak się maję do kołków skrzypcowych.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Hmm, to mnie trochę martwi, bo te z a.go są niedrogie. Z drugiej jednak strony, co wyraęšłnie zasugerował Ryszard, ważna jest para czyli rozwiertak+strugaczka. Jełli do typowego maszynowego rozwiertaka dorobi się zaostrzałkę, to kupujęc surowe (bez zbieżnołci) kołki - można już robię gotowe kołki i otwory. Problem będzie tylko w korektach instrumentów, które już jakęł zbieżnołę w otworach maję.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Szlifku. Jeżeli rozwiertak ma tę sama zbieżnołę, stosowna łrednicę, to nie ma znaczenia do czego służy, a raczej w jakim materiale rozwiercasz.
Robisz ogranicznik głębokołci i jedziesz. Nie ma siły, musi byę dobrze. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ovation
Kontakt:

Lakierownie, Walka, chęę pokazania wszystkiego. Barwienie, barwniki na bazie naturalnych składnikoów. Zabawa kolorem:). Czekam na pytania;).
Początkowe etapy barwienia i lakierowania.
Początkowe etapy barwienia i lakierowania.
Przepraszam za ostrość zdjęcia. Ale ja jeszcze spałem a ojciec bardzo się starał ;P.
Przepraszam za ostrość zdjęcia. Ale ja jeszcze spałem a ojciec bardzo się starał ;P.
Załączniki
Dalsze etapy lakierowania, kolejne warstwy lakieru. Lakier Spirytusowy.
Dalsze etapy lakierowania, kolejne warstwy lakieru. Lakier Spirytusowy.
Trochę szersze ujęcie. Coraz bardziej zakochany w rysunku drewna. Dalsze etapy walki z kolorem;).
Trochę szersze ujęcie. Coraz bardziej zakochany w rysunku drewna. Dalsze etapy walki z kolorem;).
Głowizna.
Głowizna.
1523131_20141227_125616.jpg
1523132_20141227_125624.jpg
Awatar użytkownika
violinerpl

Re: Odp: Lutnictwo Kowalscy - Skrzypce barokowe

Nieprzeczytany post autor: violinerpl »

Barwnik marzanna ?
poco
Moderator

Darku. Podobnie jak wielu z nas pobierasz nauki od fachowców. :-D
Dla mnie to kopalnia wiedzy realnej.
Te żółte przetarcia, to konwencja, czy efekt poszukiwał rozwięzał kolorystycznych? Bejce z proszku, wodne, czy inne?
Reszta- cacy, mniamniułne. :-> :-D :roll:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ovation
Kontakt:

Kwestia konwencji i poszukiwał koloru. Natomiast ojciec sam z trocin gotuje barwniki, ostatnio gotował sandał. Efekty kolorystyczne daję kołcowy efekt postarzania i wycierania sie lakieru, wiec poszczególne warstwy kolorystyczne maja swoja role w efekcie kołcowym. W tej chwili są już większe kontrasty, w wolnej chwili strzele fotę:)... Wyszło zajebiłcie ;).
ODPOWIEDZ