Moja pierwsza gitara
Moderator: poco
Re: Moja pierwsza gitara
Znalazłem te same plany. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ale maję inny opis O.o http://www.johnanthonyguitars.com/store ... _P007.html
http://www.johnanthonyguitars.com/store ... nload.html
Ten sam sklep, tylko jedno jest do wydruku(to tałsze) z czym nie będzie problemu. natomiast drugie chyba pocztę by przyszło. Które wybraę ?
http://www.johnanthonyguitars.com/store ... nload.html
Ten sam sklep, tylko jedno jest do wydruku(to tałsze) z czym nie będzie problemu. natomiast drugie chyba pocztę by przyszło. Które wybraę ?
- Piotrek_Violin
Ja tam plany drukuje na a4 i sklejam sobie. Jesli mowisz ze z wydrukiem nie masz problemu to po co pytasz co wybrac ? Nie chce Cie zniechecac ani jezdzic po Tobie, ale nie nabijaj postow bez sensu, nikt sie przeciez nie bedzie ekscytowal czy rozprawial nad tym czy masz kupic gotowy wydrukowany plan czy sam projekt.. To ze zamierzasz zbudowac gitare akustyczna, ja pochwalam, wszak tu sztuka lutnicza sie zaczyna (przynajmniej dla mnie), pochwalam bo malo tu ludzi ktorzy robia pudla. Aczkolwiek na pierwsza gitare jak i poprzednicy nie kombinuj, tylko idwzoruj to co masz na planie. Przy pierwszym instrumencie pojawi sie tyle pytan ze dodatkowe niewiadome pojawiajace sie podczas customizacji projektu znacznie wydluza czas ukonczenia projektu. Nie pozostaje mi nic tylko zyczyc powodzenia i wytrwalosci. Jak nabierzesz wprawy to budowa akustyka to male aczkolwiek czasochlonne piwo 

Już doszły do mnie deseczki
Oby od mojego zapału teraz nie spłonęły. Drewno wyględa tak;
Boczki: Podstrunnica Ziricote: Plecki i top: Gryf: I łcinki drewienek na rozete: Wiem, że Szanowni forumowicze widzieli takie drewno, ale bardzo się cieszę i muszę wrzucię.
Pozdrawiam
Witek

Boczki: Podstrunnica Ziricote: Plecki i top: Gryf: I łcinki drewienek na rozete: Wiem, że Szanowni forumowicze widzieli takie drewno, ale bardzo się cieszę i muszę wrzucię.
Pozdrawiam
Witek
No ładne drewko, plany już gotowe? Forma i szablony są? Grzałka do gięcia jest? Jak nie - to teraz drewno do szafy i niech się sezonuje;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Wiem wiem. Wszystko leci na sezonowanie
Pozdrawiam
Witek

Pozdrawiam
Witek
Etap pierwszy; budowa narzędzi.
Nagrzewnica: Czemu takie rozwięzanie żarówki? Uzyskam większę temperaturę halogenem na tak grubę rure. Rura z nierdzewki fi 80 o grubołci łcianki 2mm i wysokołci 20 cm. Mam nadzieję, że nie za gruba. Bardziej, czy nie za wysoka?
Nagrzewnica: Czemu takie rozwięzanie żarówki? Uzyskam większę temperaturę halogenem na tak grubę rure. Rura z nierdzewki fi 80 o grubołci łcianki 2mm i wysokołci 20 cm. Mam nadzieję, że nie za gruba. Bardziej, czy nie za wysoka?
Czy za wysoka? Nie.
Czy za gruba? Tu przekornie powiem - sprawdęšłjakę masz największę krzywiznę na planie gitary;)
Czy za gruba? Tu przekornie powiem - sprawdęšłjakę masz największę krzywiznę na planie gitary;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Te małe łrubeczki ci tego nie utrzymaję.
Które małe łrubki? c: Te łęczęce deski maję po 9cm. I 4mm szerokołci.
Pozdrawiam
Witek
Pozdrawiam
Witek
Witek, opisz jak ta grzałka będzie pracowaę. Nie do kołca wszystko dla mnie przynajmniej jest jasne.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Prawdopodobnie chce użyę żarówki halogenowej jako ęšłródła ciepła.
Słabo to widzę, a to dlatego, że prawdopodobnie żarówka nie wytrzyma temperatury lub jej żywotnołę będzie mała. Ponadto nie ma możliwołci kontroli temperatury i może się przypalaę drewno lub wędzię.
Ale ...
Weęšłsobie do serca i przejrzyj temat grzałki.
Pozdrawiam , Ryszard
Słabo to widzę, a to dlatego, że prawdopodobnie żarówka nie wytrzyma temperatury lub jej żywotnołę będzie mała. Ponadto nie ma możliwołci kontroli temperatury i może się przypalaę drewno lub wędzię.

Weęšłsobie do serca i przejrzyj temat grzałki.
Pozdrawiam , Ryszard
via vita curva est
Użyłem halogenu. Jesli się tym nie będzie rzucaę to się nie zepsuje, a przecież sprzętem nigdy się nie rzuca. Halogen kosztuje z 5 złotych c; Czemu się uczepiłem halogenu? Najdłuższa grzałka i nakrównomierniej rozprowadza ciepło. Sę różne moce, ja dałem 300W
Włałnie skołczyłem, jeszcze tylko puszka zabezpieczajęca kable od tylu. Wyględa to tak:
Musiałem wypróbowaę to cudo
:
Nie przypala, na całej długołci 20cm rury grzeje tak samo. I nierdzewka była super pomysłem.
Zdjęcia się przestawiaję przy dodawaniu z aplikacji, także przepraszam za mętlik.

Zdjęcia się przestawiaję przy dodawaniu z aplikacji, także przepraszam za mętlik.
Tato elektronik
Kabelki są w oplocie z włókna, więc nic im się nie stanie. Na wszelki wypadek zrobiłem uziemienie rury, ale halogeny te duże jakoł działaję. Nic się tam nie topi i nie przepala c;

Będzie gracko:)
Na formie jak to rozeprzesz to będzie bajka:)
Przed chwilę rozparłem boczki jaworowe do ukulelki;)
Na formie jak to rozeprzesz to będzie bajka:)
Przed chwilę rozparłem boczki jaworowe do ukulelki;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Chodziło mi o te trzymajęce rurę, bo jednak trochę siły tzreba włożyę do wyginania i po kilku użyciach mogę pułcię. NO ale zawsze mogę się mylię.Witek pisze:Które małe łrubki? c: Te łęczęce deski maję po 9cm. I 4mm szerokołci.
Pozdrawiam
Witek
Pomysł z halogenem fajny. Od góry zamknięta ta rura?