Wykonanie podstrunnicy
Moderator: poco
a grubołę?
Czełę, pytanie może głupie, ale nie mogę znaleźć żadnego info. Jakę grubołę powinna mieę podstrunnica przy założeniu, że gryf będzie pod kętem zerowym w stosunku do korpusu i będzie to mostek stały typu hardtail i wysokołci siodełek ok 11-12mm? I ile sam gryf powinien wystawaę nad korpus?
Witam, podepnę się tu pojawił mi się problem, potrzebuje wyrównaę deskę przygotowanę na podstrunnicę, jest zgrubnie strugana, ale ma różne grubołci. Byłem z nię u stolarza jedynego w okolicy niestety on ma tylko wielkę szlifierę pasowę (duży pas płótna łciernego na dwóch kołach się obraca, pas wisi w powietrzu, a gołciu dociska go do materiału z góry pacę) dlatego też wyszły różnice w wysokołciach przy szlifowaniu, byę może się czepiam, ale miejscami ma 6,55 mm a w drugim kołcu powiedzmy 6,4 mm mi wydaje się że to dużo, w kołcu powinna byę idealnie płaska, bo póęšłniej progi trzeba by szlifowaę mocno?! Macie jakieł patenty na wyrównywanie bez narzędzi precyzyjnych? jełli coś takiego gDzieł było, to przepraszam i poproszę o usunięcie postu. Pozdrawiam.
Kuba
Możesz spróbowaę przy pomocy frezarki na szynach (podobnie jak planowanie korpusu). Możesz też użyę tarczy szlifierskiej. Tutaj zdjęcie wyjałniajęce zasadę szlifowania.
T.
T.
Sę różne dyski "sklepowe". Mam taki cienki , łatwo się wyginajęcy oraz grubszy , z dodatkowę warstwę z tworzywa.
Jako, że elastycznołę czasem przeszkadzała, to wykonałem sobie dysk ze sklejki. Kiedyś nawet opisywałem konstrukcję.
T.
Jako, że elastycznołę czasem przeszkadzała, to wykonałem sobie dysk ze sklejki. Kiedyś nawet opisywałem konstrukcję.
T.
- Waldzither9
Re: Wykonanie podstrunnicy
"autor: Piniu ĂłĽ 2011-05-26, 10:18
Ja nie polecam radiusa 12" . Lepiej jakis 16" lub więcej. Zrobiłem 12 w swojej gitarze jednej i tak jakoł dziwnie się gra trochę."
Załęczony poniżej poradnik sugeruje ,że radius ma wpływ na komfort gry, taki 7,25 czyli najbardziej zaokręglony jest komfortowy do gry akordami, a bardzo kiepski przy palcowaniu solowym i podcięganiu strun, zał im większa liczba radiusa tzn 12, 14, 16 tym podstrunnica robi się bardziej płaska i lepiej wychodzę palcowania i podcięganie, a mniej komfortowa staje się gra akordami
https://musicstorelive.com/experience/f ... t-for-you/
Ja nie polecam radiusa 12" . Lepiej jakis 16" lub więcej. Zrobiłem 12 w swojej gitarze jednej i tak jakoł dziwnie się gra trochę."
Załęczony poniżej poradnik sugeruje ,że radius ma wpływ na komfort gry, taki 7,25 czyli najbardziej zaokręglony jest komfortowy do gry akordami, a bardzo kiepski przy palcowaniu solowym i podcięganiu strun, zał im większa liczba radiusa tzn 12, 14, 16 tym podstrunnica robi się bardziej płaska i lepiej wychodzę palcowania i podcięganie, a mniej komfortowa staje się gra akordami
https://musicstorelive.com/experience/f ... t-for-you/
Pozdrawiam Andrzej