Wykonanie podstrunnicy

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

kilan

Nieprzeczytany post autor: kilan »

Czy przy doklejaniu podstrunnicy do gryfu, dokleja się też napinacz?
Tj. czy napinacz powinien trzymaę się podstrunnicy, czy raczej ten styk powinien byę "suchy" (tj. bez kleju)?

Pozdrawiam
Adam
Basssssss
Wasyl

a grubołę?

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Czełę, pytanie może głupie, ale nie mogę znaleźć żadnego info. Jakę grubołę powinna mieę podstrunnica przy założeniu, że gryf będzie pod kętem zerowym w stosunku do korpusu i będzie to mostek stały typu hardtail i wysokołci siodełek ok 11-12mm? I ile sam gryf powinien wystawaę nad korpus?
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

W najniższym położeniu mostka struny maję brzęczeę o progi. Wtedy masz możliwołę dokładnej regulacji wysokołci strun nad progami. Najlepiej to sobie wyrysowaę, przy uwzględnieniu dokładnego osadzenia siodełka gryfu, no chyba że wstawiasz próg zerowy to już sprawa duzo prostsza.
Qbeq99

Nieprzeczytany post autor: Qbeq99 »

Witam, podepnę się tu pojawił mi się problem, potrzebuje wyrównaę deskę przygotowanę na podstrunnicę, jest zgrubnie strugana, ale ma różne grubołci. Byłem z nię u stolarza jedynego w okolicy niestety on ma tylko wielkę szlifierę pasowę (duży pas płótna łciernego na dwóch kołach się obraca, pas wisi w powietrzu, a gołciu dociska go do materiału z góry pacę) dlatego też wyszły różnice w wysokołciach przy szlifowaniu, byę może się czepiam, ale miejscami ma 6,55 mm a w drugim kołcu powiedzmy 6,4 mm mi wydaje się że to dużo, w kołcu powinna byę idealnie płaska, bo póęšłniej progi trzeba by szlifowaę mocno?! Macie jakieł patenty na wyrównywanie bez narzędzi precyzyjnych? jełli coś takiego gDzieł było, to przepraszam i poproszę o usunięcie postu. Pozdrawiam.
Kuba
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Możesz spróbowaę przy pomocy frezarki na szynach (podobnie jak planowanie korpusu). Możesz też użyę tarczy szlifierskiej. Tutaj zdjęcie wyjałniajęce zasadę szlifowania.

T.
Qbeq99

pomysł ze szlifierkę całkiem niezły, mam tarczę, ale tarcza jest plastikowa, przy mocniejszym nacisku się wyginała ale może da redę bardzo powoli to załatwię bez problemu, albo spróbuję ję usztywnię w jakił sposób. Dzięki Molu po raz kolejny :) Pozdrawiam.
Kuba
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Sę różne dyski "sklepowe". Mam taki cienki , łatwo się wyginajęcy oraz grubszy , z dodatkowę warstwę z tworzywa.
Jako, że elastycznołę czasem przeszkadzała, to wykonałem sobie dysk ze sklejki. Kiedyś nawet opisywałem konstrukcję.

T.
Qbeq99

Molu to ja mam taki podobniejszy do tego grubszego, a ten co zrobiłeł bardzo mi się podoba jak przyjdzie mi piła tałmowa którę zamówiłem, to wykonam coś takiego, na pewno się przyda :D Pozdrowionka :)
Kuba
Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: Wykonanie podstrunnicy

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

"autor: Piniu ĂłĽ 2011-05-26, 10:18
Ja nie polecam radiusa 12" . Lepiej jakis 16" lub więcej. Zrobiłem 12 w swojej gitarze jednej i tak jakoł dziwnie się gra trochę."

Załęczony poniżej poradnik sugeruje ,że radius ma wpływ na komfort gry, taki 7,25 czyli najbardziej zaokręglony jest komfortowy do gry akordami, a bardzo kiepski przy palcowaniu solowym i podcięganiu strun, zał im większa liczba radiusa tzn 12, 14, 16 tym podstrunnica robi się bardziej płaska i lepiej wychodzę palcowania i podcięganie, a mniej komfortowa staje się gra akordami
https://musicstorelive.com/experience/f ... t-for-you/
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ